Platform Welzijn Nieuwe Stijl Sitemap Contact Volg mij op twitter Volg mij op LinkedIn

Vrijwilligers van de Toekomst

15-11-2019

Vrijwilligers van de Toekomst

Vrijwilligers van de Toekomst

Vrijwilligerswerk biedt kansen!
De pragmatische burger en daarmee ook ‘de nieuwe vrijwilliger’ is in opkomst. Overal stappen vrijwilligers naar voren om hun omgeving te verbeteren. Burgers zorgen zelf meer en meer voor een krachtige wijk. Individuele acties die mee bouwen aan de maatschappij. Vrije burgers met de wil om verantwoordelijkheid te nemen. In 2060 is de verwachting dat ongeveer de helft van alle burgers de pragmatische burgerschapsstijl hebben. Deze burgers willen zichzelf ontplooien, ook samen met anderen binnen organisaties. Mensen die betekenis vinden in vrijwilligerswerk, succesvol zijn, waar talent werkelijk betekenis in vrijwilligerswerk.
Tussen de manier waarop voornamelijk de jongere generaties in het leven staan en de vragen vanuit de maatschappij zit een gat. Ik hoorde laatst een mooi verhaal. Een meisje op de middelbare school werd gevraagd wat zij later wilde worden. Ze begon hard te lachen en antwoordde ‘Waarom moet ik iets worden? Ik ben toch al iemand?” Ze wil een werkomgeving die aansluit bij haar eigenheid, haar uniciteit. Dat is wezenlijk anders en eigenlijk zo normaal. Anno nu willen mensen hun unieke talent inzetten op een plek die daarbij aansluit. Sluiten wij hier voldoende op aan? Is betekenis wellicht de nieuwe status?

Een nieuwe manier van denken, kijken en doen!

Het vergt een nieuwe manier van kijken en een flinke dosis creativiteit en de bereidheid om mee te bewegen. Kunnen wij meebewegen in onze organisaties en in ons vak als vrijwilligerscoördinator? We hebben mensen nodig die zich individueel vrij voelen, en toch onderdeel willen zijn van een groter wij. En we hebben vrijwilligers nodig die zich opstellen als individu. Dit ben ik, hier is mijn talent, ik wil me graag verbinden aan een idee, aan een wij, om iets moois tot stand te brengen. Vrijwilligers van de Toekomst? Of zijn ze er al?